Global Scaling Theory in Biorezonanta
M-am straduit sa inteleg ce e cu biorezonanta asta de costa 60ron. Te prostesc astia in fata, iti leaga eprubete la cap… sa fim seriosi. Am zis totusi sa cercetez, ca nu toti s-au nascuti invatati; am presupus ca nu e o pacaleala, ca la matematica: ipoteza, demonstratia si concluzia.
Am citit o gramada, am aflat mai mult decat (considera unii) ar fi trebuit, si pana la urma am dat si de explicatia biorezonantei. Nu e mare lucru, se explica la toate seminariile pe care desteptii care fac network marketing cu asta le tin pe la Cluj, pe la Bucuresti, etc. Numai m-as mira sa inteleaga macar 10% din ce povestesc acolo. Pe bune, adica nu asa ca daca iese banul e ok, ci sa puna osul la treaba sa citeasca sa vada ce e cu aparatele, DE CE e asa si nu altfel, dar cum sa le ceri asa ceva? Toata lumea alearga dupa bani, fara macar sa se intrebe de unde vin si ce sunt banii :(
Cu ocazia asta am aflat ce e cu fractalii si de ce sunt importanti… Si cum se explica aparenta holografica a informatiei in materie, etc, etc
Incerc sa traduc pe scurt, asa ca sa va tentez, documentul in engleza:
<<
Un Fenomen Natural
Scaling inseamna logarithmic scale-invariance. Scaling-ul este o calitate de baza a structurilor si proceselor de tip fractal (pentru cine nu stie, fractalii sunt structuri care se repeta la infinit la scara descrescatoare, dar mai cautati pe net). Global Scaling Theory explica de ce structurile si procesele din natura sunt fractali si cauza logarithmic scale-invariance (as incerca sa traduc asa, mai stangaci: variantia scalara logaritmica).
Istoric
Scaling in Fizica
In 1967 / 68 fizicienii Richard P. Feyman si James Bjorken au descoperit fenomenul
Logarithmic Scale-Invariance (pe scurt: Scaling) in fizica particulelor cu energii inalte (alea mici-mici de le iei in fata de 151milioane ori/s daca nu ai ecran LCD), depinde tocmai de masa de repaos, distribuirea frecventelor rezonantelor de tip Baryon. Bjorken J. D. Phys. Rev. D179 (1969) 1547
In 1967 fizicianul rus Simon E. Shnoll a descoperit Scaling-ul independent de proces in structura fina a histogramelor proceselor fizice si chimice (nu ma intrebati ce-s alea) de ex in evolutia/degradarea radioactiva si in zgomotul termic.
Shnoll S. E., Oscillatory processes in biological and chemical systems, Moscow, Nauka, 1967
Shnoll S. E., Kolombet V. A., Pozharski E. V., Zenchenko T. A., Zvereva I. M., Konradov A. A.,
Realization of discrete states during fluctuations in macroscopic processes, Physics Uspekhi 41(10) 1025 - 1035 (1998)
In 1982 – 84, Hartmut Müller a descoperit Scaling-ul in frecventa distributiei particulelor elementare, nuclei si atomi in functie de masa lor, si in distributia asteroizilor, lunilor, planetelor si stelelor in functie de factorii lor orbitali, masa si dimensiune. Müller H., Global Scaling // Munich, 2001-2006
Scaling in Biologie
In 1981, Leonid L. Chislenko a publicat o lucrare despre Logarithmic Scale-Invariance in distributia frecventelor in fiintele vii, in functie de dimensiune si greutate. Aratand existenta scalarii logaritmica pentru parametrii biologici semnificativi ca acestia, Chislenko a putut demenstra ca sectiuni din reprezentari ale speciilor se repeta la intervale egale (sections of increased specie representation repeat themselves in equal intervals)(ca. 0.5 Units of the Log based 10 Scale). Chislenko L. L., The structure of the fauna and flora in connection with the sizes of the organisms,
Moskow University Press, 1981.
In 1984, Knut Schmidt-Nielsen a demonstrat ca Logarithmic Scale-Invariance apare si in sinteza organismelor si in procesele metabolice. Schmidt-Nielsen K., Scaling. Why is the animal size so important? Cambridge University Press,
In 1981, Alexey Zhirmunsky si Viktor Kuzmin au descoperit variatia scalarii logaritmice independente de proces in dezvoltarea stadiilor de Embro-, Morfo- si Ontogeneza si in paleogeologie. Zhirmunsky A. V., Kuzmin V. I., Critical scaling levels in the development of biological systems, Moskow, Nauka, 1982
Scaling in Neurofiziologie
Traim intr-o lume logaritmica. Toate simturile noastre percep un semnal logaritmic, nu intensitatea liniara a semnalului insusi. De aceea masuram volumul sonor in decibeli si in consecinta in marimi logaritmice.
Sunetul a carui frecvente se diferentiaza in duble, quadruple sau octruple, le percepem ca a, a’ sau a’’, in fapt acelasi sunet (probabil vor intelege mai bine cei care stiu sa cante la un instrument). Aceasta proprietate a auzului nostru ne da posibilitatea sa deosebim armonia de disarmonie. Secventa armonica sonora 1/2 (Octava), 2/3(Cincimea), 3/4 (Patrimea), 4/5 (TreimeaMare), si asa mai departe, sunt variatii scalare logaritmice, hyperbolice.
Simtul tactil este deasemenea calibrat logaritmic. Sa presupounem ca tinem in mana stanga 100g si in mana dreapta 200g; daca cineva adauga 10g in mana stanga, atunci 20g trebuie adaugate in mana dreapta pentru a simti aceeasi crestere a greutatii. Acest fapt este mentionat in Fiziologia Simturilor ca si Legea Weber-Fechner (Ernst Heinrich Weber, 1795 – 1878, Gustav Theodor Fechner, 1801 – 1887): Intensitatea unei senzatii este proportionala cu logaritmul intensitatii stimulului. (se face si in anul II parca de medicina)
Legea Weber-Fechner poate fi verificata deasemenea la miros si vaz. Retina inregistreaza numai logaritmul, nu si numarul fotonilor incidenti. De aceea putem vedea nu numai ziua, cat si noaptea. Caci daca numarul fotonilor variaza cu miliardele, logaritmul variaza cu zecile. (Ln 1000,000,000 ≈ 20.72)
Vederea noastra este calibrata logaritmic nu numai in ceea ce priveste perceptia luminii dar si la perceptia separata a culorilor (lungimi de unda distincte, bine determinate).
Abilitatea noastra de a aprecia distantele lineare se bazeaza pe posibilitatea de a compara dimensiunile si de a deosebi scalele de masurare relative. Perspectiva lineara presupune o proportie de dimensiune constanta care este definita de factorul de reducere sau de marire a dimensiunii. Acest factor este multiplicat de cateva ori cu el insusi in formarea perspectivei. De aici este definita o functie exponentiala, al carui argument este un logaritm. Functia organelor noastre de simt implica procese acustice si unde electromagnetice. Perceptia lumii ca variatie scalara logaritmica e o consecinta a constructiei scalare logaritmice a lumii.
Scaling in Matematica
Toate numerele naturale 1, 2, 3, 4, 5 ... pot fi construite din numere prime. Numerele prime sunt numere naturale care sunt divizibile exact doar cu nr 1 si cu ele insele; prin urmare, numerele 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31 … sunt parti quasi elementare ale continuumului numerelor reale. Distributia numerelor prime printre numerele naturale este neregulata intr-o asa masura incat nu poate fi gasita o formula pentru aceasta distributie. Desigur numerele prime se gasesc din ce in ce mai greu pe masura ce avansezi in seria numerelor naturale.
Deja in 1795, Carl Friedrich Gauß a observat acest lucru. El a descoperit ca setul p1(n) de numere prime pana la numarul natural n poate fi calculat cu aproximatie dupa formula p1(n) = n / ln n. Cu cat n este mai mare, cu atat legea este mai bine indeplinita; si asta inseamna ca distributiasetului de numere prime printre numerele naturale este variabila scalara.
Numerele non-prime pot fi simplu reprezentate ca produse se numere prime.Se4 poate spune deasemenea ca numerele non-prime sunt ‘prime-number clusters’ (ciorchini/familii ale numerelor prime). Adica numerele non-prime sunt compuse din cateva numere prime. In aceasta interpretare, se poate deriva ‘prime-factor density distribution’ (densitatea distributiei nr prime) in seria numerelor.
>>
Puteti citi restul articolului in limba engleza. Sunt analizate proportiile in cele mai diverse structuri, de la distantele interatomice pana la pozitionarea planetelor in sistemul solar.
Nu e SF. Nu mai e SF de prin 1990.
Cand am descoperit proportia de aur a lui Fibonaci, am fost incantat de faptul ca ea se regaseste in toate fiuintele vii (pe de o parte ma bucuram ca suntem toti de un fel, pe de alta ca suntem diferiti de materia.. nevie) dar ulterior am facut ochii mari vazand proportia si in cristalizarea materialelor (vezi cristalele de Bismut)
Asta e, stiam doar ca stiinta vine cu o responsabilitate.
Ce parere aveti de inorogi?
RăspundețiȘtergereMa refer la ideea de animal cu o inteligenta inferioara dar cu “puteri magice”.
Ia ganditi-va putin, nu-i asa ca oamenii, care au o oarecare inteligenta, pot interveni in traiectoria existentei alterand potentialul scalar (daca stiti ce-i aia, daca nu...) Nu asta facem cand ne rugam/meditam? E vorba de rezonanta.
“..daca ati avea credinta si cat un bob de mazare..”
Cautati si cititi ca asa ceva nu se invata la scoala.
:) Multumesc pentru aciditate.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, nu pot avea pretentia ca stiu tot despre global scaling, am pus pe blog numai pentru informarea celor interesati. cum spuneati, nu se studiaza la scoala.
Mai sunt si alte fiinte in afara de inorogi: zane, spiridusi, Mos Craciun... fairy tales. Nu stiu ce sa zic, nu am gasit nimic concret (palpabil si verificabil) despre magi.
Nefiind un subiect de circulatie, lasa intotdeauna loc la discutii si ce-i mai rau, la presupuneri. De aceea ar fi bine sa nu uitam daca am pornit de la ceva concret si mai ales cand am trecut in partea ipotezelor. Teorie mai stiu dar.. pentru mine nu e de ajuns.
Daca e sa o luam ca ipoteza, as cauta o explicatie magica la fiintele astea care fac lucruri incredibile (si ilogice dupa mine) gen gandaci care scuipa foc sau pesti care scuipa cu apa corectand optic traiectoria. Imi aminteste de Robin Hood care daca 'se concentra' despica sageata infipta in mijlocul tintei de oponent - "a fi una cu sageata", a vizualiza treaba deja infaptuita, teoria ancorelor a lui Carnegie, etc.
[...] Teoria Global Scaling pe care se bazeaza descifrarea ‘zgomotolui’ informational (in acest caz captat electromagnetic) este pe scurt prezentata aici. [...]
RăspundețiȘtergereImi permit sa va recomand "Universul Holografic" by Michael Talbot. E o carte stiintifica exprimata in termeni perceptibili de catre oricine,gen cartile de fizica scrise de Isac Asimov.Oricum,multumesc pt. informatiile de aici!
RăspundețiȘtergere[…] Global Scaling Theory in Biorezonanta […]
RăspundețiȘtergere